Facebook Mundo kinderopvang Volg ons via Youtube Volg ons via Instagram

Handige tips!

1. Pedagogisch beleid

Bij het uitzoeken van geschikte opvang zou het pedagogisch klimaat moeten aansluiten bij de speerpunten in het gezin. Niet alleen in het pedagogische beleid van de opvang dat je als ouders kunt inzien, maar vooral de uitvoering op de werkvloer. Bespreek tijdens een informatief gesprek met de organisatie de pedagogische richtlijnen om te zien of deze aansluiten bij de eigen opvoeding. Werken er gediplomeerde krachten? Dit is ook een gelegenheid te vragen naar de mate van continuïteit en hoe uitval opgelost wordt (is er bijvoorbeeld een vaste invalpool?).

2. Rondleiding

Bevalt het gesprek en de eerste indruk? Vraag dan om een rondleiding! Het geeft de mogelijkheid een glimp van het ‘ hoe’ te zien: de praktische uitvoering van het pedagogische beleid. Dit kan voor ouders lastig zijn, omdat de aandacht al snel uitgaat naar het schattige kleine meubilair en de andere kneuterige knusheid die deze setting al snel oproept. Bewaar dit voor een andere keer: kijk nu naar de interactie van de medewerkers en de kinderen en de drie wettelijke criteria bij de opvoedingsdoelen:

  • interactie met 1 of meer kinderen
  • interactie met de groep
  • inzet van ruimte en materiaal

 3. Praktijkvoorbeeld

Stel, er wordt net fruit gegeten. Vragen die je zou kunnen stellen:

  • Zitten de pedagogisch medewerkers gezellig bij de kinderen?
  • Hoe is de interactie met de kinderen?
  • Wordt er rustig bij de kinderen gezeten, geluisterd en positieve aandacht aan elkaar besteed?
  • Is er oprechte interesse in de kinderen individueel?
  • Is de ruimte ingericht als ‘derde pedagoog’: kan een kind veilig spelen en zelfstandig materiaal pakken en kiezen?
  • Kortom: is het werkelijk zo’n  gezellig en veilig samenzijn?

 4. Kritisch kijken

Of het nu voor oppas thuis, gastouder of kinderopvang is: ga in zo’n eerste moment vooral op zoek naar de overtuigingen, grondhouding en kindvisie. Het blijft immers mensenwerk…

 5. Professionele opvoeders

Samenvattend: als pedagoog geloof ik zeker dat de uitwerking van kinderopvang heel positief kan zijn, maar er spelen diverse facetten mee. Kinderen kunnen zich optimaal ontwikkelen in een – emotioneel – veilige omgeving. Of het nu gaat om een kinderdagverblijf of gastoudergezin, wat belangrijk is, zijn professionele opvoeders met goede interactievaardigheden en een liefdevolle, stimulerende omgeving.

Volg je gevoel, blijf goed kijken en luisteren naar je kind en in gesprek met de pedagogisch medewerkers. Het is een beroep waar veel diverse kennis en vaardigheden voor nodig zijn.

Tot slot

We wensen je een zorgeloze zwangerschap, veel plezier en vooral veel succes bij het maken van een keuze waar jij je goed bij voelt.

 

Klik hier voor een vrijblijvend advies en prijsopgave.

Klik hier voor een overzicht van Mundo’s kinderdagverblijven.

Contact

Kinderopvang Mundo
Marconiweg 2c
3112 EP Schiedam

T 010 246 1133
E info@kinderopvangmundo.nl
IBAN NL16 ABNA 0593 9842 34

BTW nummer 8125.88.460.B01

Download onze apps

Get it on Google Play   Download in the App Store

Volg ons

Volg ons via Facebook   Volg ons via Youtube   Volg ons via Instagram